Sidor

söndag 15 september 2013

Gessoskola del 3 – Schabloner och masker

Denna del av gessoskolan ska handla om schabloner och masker. Många kallar det stenciler istället för schabloner, eftersom det heter stencils på engelska, men det korrekta svenska ordet är schabloner. Vad är då skillnaden mellan en schablon och en mask? Schabloner heter det när det är hål i dem. Som på den nedan med fågelburarna. Färgen hamnar i hålrummen. Masken är motsatsen. Den använder man som skydd och färgen hamnar runt om masken. Jag har gjort en egen schablon nedan, där jag har stansat ut fjärilar i OH-plast. Plastdelen med fjärilshålen är en schablon och de utstansade fjärilarna blir två masker.


Här ser ni de schabloner jag har använt. Två olika från Ranger, en i papp som kommer från ett spel, där det var runda spelpjäser som skulle tryckas ut. Man kan hitta schabloner lite varstans! Den nedre transparenta med fjärilarna är den jag gjort själv i OH-plast. Jag har använt en vanlig die och stansat i OH-plast.


Här ser ni den utstansade fjärilen som jag använde som mask. Kortet är taget när den redan är använd och har gesso på sig.

Schabloner ihop med gesso är ännu ett sätt att skapa struktur på sitt alster. När man stryker på gesso över schablonen använder man sig lämpligen av en palettkniv eller ett plastkort. Vill man ha ett tunt lager med gesso och alltså ingen direkt struktur kan man använda en schablonpensel, stöpplare, skumgummipensel eller sminksvampar. Då kan du ha på lite lite i taget så kryper det inte under schablonen så mycket. När du ska ta bort schablonen så ska du lyfta den rakt upp, så att mönstret inte smetas ut.På dessa första två hade jag gesso genom schablonen direkt på obehandlat akvarellpapper. När de har torkat ordentligt har jag haft på Distress Stain på den vänstra med den stora fågelburen och på den högra har jag sprayat med Dylusion Ink Spray. Jag har sedan gnuggat bort färgen och i fallet med Distress Stain så försvinner den helt från de delar som det är gesso på. Dylusion sprayen blir det kvar lite av, men det är ändå betydligt ljusare än runt om där det inte finns någon gesso.


På dessa tre har jag först haft på ett tunt lager gesso över hela kortet innan jag haft på mer gesso genom schablonen. Det första lagret gesso måste inte torka innan man har på mer gesso genom schablonen. När gesson torkat, vilket kan ta rätt lång tid om lagret är tjockt, har jag haft på akrylfärg. Jag har sedan gnuggat av färgen, så att det blir ljusare på topparna och mörkare i dalarna.


Först återigen en bild på den fjäril som jag använde som mask. Jag la masken på en obehandlad bit akvarellpapper och målade på gesso över masken. Här använde jag en vanlig pensel, medan jag försiktigt höll fast masken med en nagel. När gesson torkat har jag haft på Distress Stain. Därefter har jag lagt på schablonen med den lilla fjärilsdelen över fjärilen. Sedan har jag haft på ett tunt lager gesso genom schablonen.

Den högra fågelburen är gjord så här. Först har jag målat akvarellpappret med svart akrylfärg. Därefter har jag sprayat kortet med Dylusion Ink Spray i två kulörer, blått och lila. När sprayen torkat syns den inte alls mot den svarta färgen. Därefter har jag haft på ett tunt lager gesso genom schablonen med fågelburen. Eftersom Dylusion är vattenlöslig löser gesson upp den vilket gör att gesson tar upp färgen från sprayen. Riktigt ball effekt!

Nästa del handlar om att stämpla i och med gesso.
Materialet hittar ni hos Scrapidoo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar