Sidor

torsdag 19 september 2013

Gessoskola del 4 – Stämpla

Denna del av gessoskolan ska handla om stämpling. Man kan både stämpla i gesso och stämpla med gesso. Använder man riktiga stämplar så ska man tänka på att man måste göra rent dem genast. Om gesson hinner torka fast har du förstört din stämpel. Men gör du ren den innan det torkat går det lätt bort med vatten. Jag kan rekommendera att ni använder en gammal tandborste för att få bort all gesso nere i alla skrymslen.

När man ska stämpla i gesso behöver man ha på ett ganska tjockt lager med gesso. Stämplingen blir mer exakt om man låter gesson torka lite innan man stämplar. Förutom vanliga stämplar kan man stämpla med en hel radda olika saker. Jag har använt bubbelplast i två storlekar, fruktnät, förpackningsmaterial i form av små korvar, flaskskydd i form av ett nät, en skosula(!) och en helt vanlig gummistämpel.


Jag har haft på ett relativt tjockt lager med gesso. När gesson torkat en stund har jag stämplat med de olika sakerna. När det torkat har jag haft på ett lager akrylfärg ovanpå. Här ser ni från vänster till höger: stor bubbelplast, liten bubbelplast, fruktnät och förpackningsmaterial.


Här ser ni från vänster till höger: vinskyddet (resultatet blev inte rutigt, så jag stämplade två gånger, så att ränderna bildade rutor), skosulan och gummistämpeln.


Sen kan man ju även använda gesso som stämpelfärg. Det finns ju inte så många opaka vita stämpeldynor och då kan gesso vara ett bra alternativ. Det är svårare att få ett perfekt stämpling när man använder gesso. För att få ett så exakt stämpling som möjligt ska man ha på ett tunt jämnt lager gesso. Jag har använt pensel när jag applicerat gesson på stämpeln. Man för på gesso och torkar sen bort den med penseln, allt försvinner inte, men det blir ett tunnare lager.

När jag har stämplat med gesso har jag använt vanliga gummistämplar, bubbelplast och  flaskskydd i form av wellpapp.


På dessa tre har jag först målat på ett lager akrylfärg som jag låtit torka innan jag har stämplat. Från vänster till höger ser ni bubbelplast, flaskskydd och gummistämpel.


På dessa fyra har jag först sprayat med Dylusion Ink Spray före stämplingen. De två till höger har grundats med ett tunt lager gesso under sprayen. Sedan har jag stämplat med olika gummistämplar. Eftersom Dylusion är vattenlöslig så tar gesson upp sprayfärgen och den är inte vit längre.


Nästa del i gessoskolan handlar om att rista i gesso.

Materialet hittar ni hos Scrapidoo.

söndag 15 september 2013

Gessoskola del 3 – Schabloner och masker

Denna del av gessoskolan ska handla om schabloner och masker. Många kallar det stenciler istället för schabloner, eftersom det heter stencils på engelska, men det korrekta svenska ordet är schabloner. Vad är då skillnaden mellan en schablon och en mask? Schabloner heter det när det är hål i dem. Som på den nedan med fågelburarna. Färgen hamnar i hålrummen. Masken är motsatsen. Den använder man som skydd och färgen hamnar runt om masken. Jag har gjort en egen schablon nedan, där jag har stansat ut fjärilar i OH-plast. Plastdelen med fjärilshålen är en schablon och de utstansade fjärilarna blir två masker.


Här ser ni de schabloner jag har använt. Två olika från Ranger, en i papp som kommer från ett spel, där det var runda spelpjäser som skulle tryckas ut. Man kan hitta schabloner lite varstans! Den nedre transparenta med fjärilarna är den jag gjort själv i OH-plast. Jag har använt en vanlig die och stansat i OH-plast.


Här ser ni den utstansade fjärilen som jag använde som mask. Kortet är taget när den redan är använd och har gesso på sig.

Schabloner ihop med gesso är ännu ett sätt att skapa struktur på sitt alster. När man stryker på gesso över schablonen använder man sig lämpligen av en palettkniv eller ett plastkort. Vill man ha ett tunt lager med gesso och alltså ingen direkt struktur kan man använda en schablonpensel, stöpplare, skumgummipensel eller sminksvampar. Då kan du ha på lite lite i taget så kryper det inte under schablonen så mycket. När du ska ta bort schablonen så ska du lyfta den rakt upp, så att mönstret inte smetas ut.



På dessa första två hade jag gesso genom schablonen direkt på obehandlat akvarellpapper. När de har torkat ordentligt har jag haft på Distress Stain på den vänstra med den stora fågelburen och på den högra har jag sprayat med Dylusion Ink Spray. Jag har sedan gnuggat bort färgen och i fallet med Distress Stain så försvinner den helt från de delar som det är gesso på. Dylusion sprayen blir det kvar lite av, men det är ändå betydligt ljusare än runt om där det inte finns någon gesso.


På dessa tre har jag först haft på ett tunt lager gesso över hela kortet innan jag haft på mer gesso genom schablonen. Det första lagret gesso måste inte torka innan man har på mer gesso genom schablonen. När gesson torkat, vilket kan ta rätt lång tid om lagret är tjockt, har jag haft på akrylfärg. Jag har sedan gnuggat av färgen, så att det blir ljusare på topparna och mörkare i dalarna.


Först återigen en bild på den fjäril som jag använde som mask. Jag la masken på en obehandlad bit akvarellpapper och målade på gesso över masken. Här använde jag en vanlig pensel, medan jag försiktigt höll fast masken med en nagel. När gesson torkat har jag haft på Distress Stain. Därefter har jag lagt på schablonen med den lilla fjärilsdelen över fjärilen. Sedan har jag haft på ett tunt lager gesso genom schablonen.

Den högra fågelburen är gjord så här. Först har jag målat akvarellpappret med svart akrylfärg. Därefter har jag sprayat kortet med Dylusion Ink Spray i två kulörer, blått och lila. När sprayen torkat syns den inte alls mot den svarta färgen. Därefter har jag haft på ett tunt lager gesso genom schablonen med fågelburen. Eftersom Dylusion är vattenlöslig löser gesson upp den vilket gör att gesson tar upp färgen från sprayen. Riktigt ball effekt!

Nästa del handlar om att stämpla i och med gesso.
Materialet hittar ni hos Scrapidoo.


måndag 2 september 2013

Art for Myself - Segling gör mig lycklig

Inne hos Art for Myself är månadens tema Lycka. Vad gör dig lycklig? Vad är lycka för dig? Vilka saker gör dig lycklig? Tolka gärna temat och länka till ditt alster inne hos Art for Myself!


På somrarna brukar vi segla. Vi har en Neptunkryssare, som är en klassisk segelbåt som är låg och smal. När vi seglar är jag som lyckligast. Det är så skönt att låta vinden ta oss framåt, man lever i nuet och alla bekymmer lämnar man hemma. På senare tid har jag börjat måla akvarell och det är också något som gör mig lycklig! Jag gillar hur färgen lever sitt eget liv. Så när jag skulle göra något på temat lycka så fick det bli en akvarell av vår Neppare.


Jag har utgått från ett foto taget när båten ligger I en naturhamn. Sittbrunnskapellet är uppe och månen skymtas genom de tunna molnen.